Milieu-uitgaven Rijk per milieuthema, 1990-2007

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

De indicator Milieu-uitgaven per milieuthema is beëindigd. Graag verwijzen wij u voor vergelijkbare informatie door naar de indicator:
Milieu-uitgaven per milieucompartiment en sector, 2013-2018

De milieu-uitgaven door de rijksoverheid zijn in de periode 1990-2007 toegenomen van 1,5 miljard tot 3 miljard euro. De toename komt vooral door grotere uitgaven voor het milieuthema Klimaatverandering.

Ontwikkeling milieu-uitgaven per thema

De milieu-uitgaven van het Rijk zijn verdubbeld van 1,5 miljard euro in 1990 tot 3 miljard euro in 2007. Deze toename komt vooral door een grote stijging in de uitgaven voor klimaatverandering (onder andere het stimuleren van energiebesparing en duurzame energie). De uitgaven voor klimaat zijn tussen 2000 en 2002 met ongeveer 1 miljard euro toegenomen. Deze sterke stijging werd voor meer dan de helft veroorzaakt door de grote groei in de vraag naar groene stroom die door een vrijstelling van de regulerende energiebelasting (REB) werd gesubsidieerd. Ook uitgaven met betrekking tot verschillende andere stimuleringsregelingen, waaronder de Energie-investeringsaftrek (EIA) en Energiepremieregeling (EPR), namen toe (zie ook de indicator 'Fiscale faciliteiten op milieugebied'). In 2003 zijn de verschillende stimuleringsregelingen voor milieu en energie herzien om het bestaande instrumentarium efficiënter vorm te geven. In dit kader is het nihiltarief Groene Stroom eerst omgezet naar een verlaagd tarief en later afgeschaft. Ook op de energiepremieregeling is bezuinigd. Tegelijkertijd werd in 2003 de regeling Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP) ingevoerd, onder meer om deze regelingen te vervangen. Vanaf 2003 zijn de uitgaven voor het thema klimaatverandering door deze veranderingen beduidend lager dan in 2002. De uitgaven in 2006 zijn relatief hoog als gevolg van uitgaven voor verschillende stimuleringsregelingen voor duurzame energie en energiebesparing. Het betreft vooral de uitgaven voor de EIA en de MEP, die beide in 2007 weer substantieel lager zijn dan in 2006.
Verder zijn de milieu-uitgaven in het kader van ontwikkelingssamenwerking (die een groot deel uitmaken van de milieu-uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling) en uitgaven voor vermesting (met name in het kader van de Regeling Beëindiging Veehouderijtakken) toegenomen.
De milieu-uitgaven zoals die in de figuur zijn opgenomen onder het thema uitvoering en handhaving, nemen na 2000 af. Dit is het gevolg van wijzigingen in de indeling van begrotingen, waardoor niet alle milieu-uitgaven voor uitvoering en handhaving meer als zodanig zijn te onderscheiden. Bovendien wordt een deel van deze uitgaven meegenomen onder de verschillende milieuthema's.
Het aandeel milieu-uitgaven in de totale uitgaven door het rijk is in de periode 1990-2007 toegenomen van 1,3% tot 1,9%.

Bronnen

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
09
Bekijk meer Bekijk minder

Referentie van deze webpagina

CLO (2008). Milieu-uitgaven Rijk per milieuthema, 1990-2007 (indicator 0420, versie 09, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.