Risicobronnen in Nederland, 2005
U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.
Deze indicator wordt niet meer geactualiseerd. Via Risicokaart.nl kunt u eenvoudig de risico's bij u in de buurt traceren door uw postcode of woonplaats in te voeren. U kunt zien of er in uw omgeving een verhoogd risico is op bijvoorbeeld een luchtvaartongeval, natuurbrand of overstroming.
De meest risicovolle bedrijven in Nederland liggen in het Rijnmondgebied, langs de Maas in Limburg en bij Amsterdam Het gaat hierbij om de kans op een ramp waarbij een deel van de aanwezige personen om het leven komt, het groepsrisico.
Risicovolle bedrijven in Nederland
De meest risicovolle bedrijven in Nederland liggen in het Rijnmondgebied, langs de Maas in Limburg en bij Amsterdam. Hoe groter de bol, hoe meer slachtoffers er zouden vallen wanneer op deze plek het meest ernstige ongeval zou plaatsvinden. Behalve door de situatie bij het betreffende bedrijf en de omvang en het type van de activiteit, wordt dit risico veroorzaakt door het aantal mensen dat in de omgeving woont. Hoe groot de kans is op het ergste ongeval is niet tot uitdrukking gebracht in deze kaart.
De gegevens hebben betrekking op 160 van de 188 meest risicovolle bedrijven (AVIV, 2006). Van de overige 28 bedrijven zijn momenteel onvoldoende gegevens bekend.
Toelichting groepsrisico
Bij het groepsrisico gaat het om de kans op een ramp waarbij een deel van de aanwezige personen om het leven komt. Welke kans nog acceptabel geacht wordt, is afhankelijk van de omvang van de ramp. Een ongeval met 100 doden leidt tot meer ontwrichting, leed en emoties, dan een ongeval met tien dodelijke slachtoffers. Aan de kans op een ramp met 100 doden wordt dan ook een grens gesteld, die een factor 100 lager ligt dan voor een ramp met tien doden.
Bronnen
- RIVM, Informatie over Ongevallen en Rampen
- AVIV (2006). EVR inrichtingenbestand (peiljaar 2005). Adviesbureau AVIV, Enschede.
Relevante informatie
- Ministerie van VROM, Dossier Externe Veiligheid.
- Senternovem, Infomil. Besluit externe veiligheid inrichtingen.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2007). Risicobronnen in Nederland, 2005 (indicator 0301, versie 05, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.